Η πυρηνική ενέργεια επιστρέφει
Pin It
  • Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται με μια φαινομενικά ανυπέρβλητη ενεργειακή κρίση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επανεξετάζουν την πυρηνική ενέργεια ως πιθανή λύση.
  • Οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να σπάνε υψηλά ρεκόρ, καθιστώντας την καθαρή και αξιόπιστη φύση της πυρηνικής ενέργειας όλο και πιο ενδιαφέρουσα για τις κυβερνήσεις.
  • Ενώ ο ΔΟΕ έχει τονίσει τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να υπονομεύσουν την πυρηνική ενέργεια.

Αντιμέτωπες με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, οι κυβερνήσεις στη Δύση επανεξετάζουν τις μακροχρόνιες θέσεις τους σχετικά με τον ρόλο της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, θέτοντας τις βάσεις για αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη ιστορία «επιστροφής» της πηγής ενέργειας των τελευταίων χρόνων. 

Η υποστήριξη για την πυρηνική ενέργεια έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν την πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση για το πιο ακριβό φυσικό αέριο που έχουν πληρώσει ποτέ οι χώρες για εισαγωγή και ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικών εκπομπών που θα βοηθούσε να διατηρηθούν ζωντανές οι φιλοδοξίες και οι στόχοι για το κλίμα.

Ακόμη και η Ιαπωνία και η Γερμανία, που είχαν δεσμευτεί να μειώσουν ή να καταργήσουν σταδιακά την πυρηνική ενέργεια ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, εξετάζουν τώρα τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόσφατα εγκριθείς νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού επεκτείνει τις φορολογικές εκπτώσεις και τη χρηματοδότηση σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η Καλιφόρνια επιδιώκει να διατηρήσει ανοιχτό τον τελευταίο ενεργό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας πέρα ​​από την προγραμματισμένη προθεσμία κλεισίματος που έχει οριστεί για το 2025. 

Η διατήρηση των παλαιών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία μετά την αρχική ημερομηνία λήξης τους δεν είναι πάντα εύκολη λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με την παράταση της διάρκειας ζωής των εγκαταστάσεων. Ωστόσο, αντιμέτωπες με νέες προκλήσεις και μη ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις, οι κυβερνήσεις είναι όλο και πιο πρόθυμες να συμβιβαστούν όταν πρόκειται για την επίλυση των ελλείψεων ενέργειας.

Οι προοπτικές αλλάζουν εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης ενέργειας και υψηλών τιμών φυσικού αερίου, ειδικά στην Ευρώπη και την Ασία, που αγωνίζονται για μη ρωσικό εφοδιασμό με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την όπλα από τον Πούτιν στις παραδόσεις αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

IEA: Πυρηνική ισχύς για επιστροφή

«Το τοπίο της πολιτικής αλλάζει, ανοίγοντας ευκαιρίες για μια πυρηνική επιστροφή», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεση του Ιουνίου 2022 .

Σύμφωνα με τον ΔΟΕ, η πυρηνική ενέργεια είναι σε καλή θέση για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανθρακούχων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς πυρηνική ενέργεια, το καθαρό μηδέν μέχρι το 2050 θα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί, ανέφερε ο οργανισμός. 

Επίσης, «η παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών είναι απαραίτητο μέρος μιας οικονομικά αποδοτικής πορείας προς το καθαρό μηδέν έως το 2050», λέει ο IEA, προσθέτοντας ότι τέτοιες επεκτάσεις χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, αλλά γενικά αποφέρουν ένα κόστος ηλεκτρικής ενέργειας ανταγωνιστικό με την αιολική και ηλιακή στις περισσότερες περιοχές. 

Επιπλέον, η δυναμική αναπτύσσεται πίσω από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες που έχουν χαμηλότερο κόστος και κινδύνους σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τον IEA. 

Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική και υποστήριξη κινήτρων από τις κυβερνήσεις για να διασφαλιστεί η ασφαλής και βιώσιμη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών και να κινητοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων τεχνολογιών, σημείωσε ο οργανισμός. 

Η Γερμανία και η Ιαπωνία επανεξετάζουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην παροχή ενέργειας 

Ορισμένοι δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Γερμανίας, δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να επανεξετάσουν τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας για να εξασφαλίσουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και ενδεχομένως να αντισταθμίσουν τη χαμηλότερη παροχή φυσικού αερίου εν μέσω ρωσικών περικοπών στην περίπτωση της Γερμανίας και υψηλών τιμών LNG στην περίπτωση της Ιαπωνίας. 

Η Γερμανία συζητά εάν θα τερματίσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στα τέλη του 2022, όπως είχε προγραμματιστεί, υπό το φως της κρίσης του φυσικού αερίου. Η Γερμανία έχει τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς και θα πρέπει να κλείσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους βάσει ενός σχεδίου που υιοθέτησε η χώρα για να σταματήσει τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα. Στις αρχές Αυγούστου, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς σηματοδότησε ότι «θα μπορούσε να έχει νόημα» να συνεχίσουν να λειτουργούν τα πυρηνικά εργοστάσια. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να είναι δύσκολη επειδή πολλά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων που αποτελούν μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού, αντιτίθενται σθεναρά στην παράταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας πέραν του 2022. 

Στην Ιαπωνία, σε μια μεγάλη στροφή την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση θέλει τώρα να επανεκκινήσει περισσότερους πυρηνικούς σταθμούς που έμειναν σε αδράνεια μετά τη Φουκουσίμα και ενδιαφέρεται να αναπτύξει τεχνολογία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, εν μέσω ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε εκκλήσεις από τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν ενέργεια αυτό το καλοκαίρι.  

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον νόμο για την πυρηνική ενέργεια με τη μείωση του πληθωρισμού

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού - η κύρια νομοθεσία της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής - αναγνωρίζει τον βασικό ρόλο που θα διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών. Ο νόμος επιτρέπει νέες εκπτώσεις φόρου παραγωγής (PTC) για υπάρχοντες πυρηνικούς σταθμούς, καθώς και «πιστώσεις ουδέτερης τεχνολογίας» για καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής καθαρού υδρογόνου με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από πυρηνική ενέργεια.

Πέρυσι, η πυρηνική ενέργεια αντιπροσώπευε το 19% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ και ήταν η μοναδική μεγαλύτερη πηγή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές, μπροστά από την παραγωγή αιολικής ενέργειας με 9,2%, σύμφωνα με στοιχεία ΕΠΕ.

«Η υποστήριξη του IRA για υπάρχουσες πυρηνικές γεννήτριες, προηγμένα έργα πυρηνικής ενέργειας και ανάπτυξη προηγμένων πυρηνικών καυσίμων θα επιτρέψει στην πυρηνική ενέργεια να συμβάλει σημαντικά στους κλιματικούς στόχους των ΗΠΑ, και με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσει δυνατότητες που μπορούν να εξαχθούν για την ενίσχυση των κλιματικών προσπαθειών παγκοσμίως. Ο Stephen S. Greene, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης στο Παγκόσμιο Κέντρο Ενέργειας του Ατλαντικού Συμβουλίου, έγραψε νωρίτερα αυτόν τον μήνα. 

Επίσης αυτόν τον μήνα, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ πρότεινε την παράταση της διάρκειας ζωής του μοναδικού επιχειρησιακού πυρηνικού σταθμού της πολιτείας, του Diablo Canyon, έως το 2035 – δέκα χρόνια μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία κλεισίματος του 2025. Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής προμηθεύει επί του παρόντος περίπου το 17% του μηδενικού άνθρακα της Καλιφόρνια παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και το 8,6% της συνολικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας της Καλιφόρνια, αναφέρει το προσχέδιο πρότασης . Χωρίς πυρηνική ενέργεια, η Καλιφόρνια θα μπορούσε να δυσκολευτεί να κρατήσει τα φώτα αναμμένα στους καλοκαιρινούς καύσωνες μετά το 2025. 

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει την παράταση της διάρκειας ζωής των πυρηνικών σταθμών 

Καθώς οι καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται πιο συχνά, η έντονη ζέστη και η ξηρασία θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την παράταση της ζωής των παλαιών πυρηνικών σταθμών. Παράδειγμα: στη Γαλλία, όπου η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 70 τοις εκατό του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, η EDF προειδοποίησε στις αρχές του καλοκαιριού ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία θα μειωθεί καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των ποταμών Ροδανού και Γκαρόν τους κάνουν πολύ ζεστούς για να ψύχουν τους αντιδραστήρες .   

Στη Φλόριντα, η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των ΗΠΑ (NRC) ακύρωσε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους την άδεια του 2019 στη Florida Power & Light για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής δύο αντιδραστήρων ηλικίας 50 ετών για άλλα 30 χρόνια, διατάσσοντας μια νέα περιβαλλοντική αναθεώρηση, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών κινδύνων που θα μπορούσε να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή.  

Pin It