Επιδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, ευνοϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα από τις τράπεζες αλλά και φορολογικές απαλλαγές συνθέτουν το τρίπτυχο των δράσεων που θα ξεδιπλωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά να προωθούν τις «πράσινες επενδύσεις».
Προτεραιότητα συνιστά η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και από ιδιώτες καθώς οι συγκεκριμένες επενδύσεις συμβάλλουν και στην μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και στην απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και στην γενικότερη μείωση της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες.
Στην παρούσα φάση, βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο όσον αγορά στην διαμόρφωση του πλαισίου στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το υπουργείο Ανάπτυξης από την πλευρά του, προωθεί το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων -ειδικά ενεργοβόρων- προκειμένου να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζει τη δική του πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων που θα διασφαλιστούν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Repower EU. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στο καλοκαίρι καθώς η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξεως των 4-6 δισ. ευρώ. Με αυτούς τους πόρους αναμένεται να προωθηθεί και νέος γύρος του προγράμματος «εξοικονομώ» -στο οποίο αναμένεται ότι θα επανέλθει η επιδότηση των φωτοβολταϊκών- αλλά και ξεχωριστό πρόγραμμα επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών το οποίο θα αφορά και σε νοικοκυριά.
Στο «κάδρο» εκτός από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης μπαίνουν πλέον και το υπουργείο Οικονομικών, και οι τράπεζες αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του προωθεί φορολογικές διευκολύνσεις. Η αρχή έγινε με την ενσωμάτωση διάταξης στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ που κατατέθηκε την Παρασκευή η οποία προβλέπει προσαύξηση της έκπτωσης φόρου κατά 100% για τις πράσινες επενδύσεις. Βέβαια, οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση οπότε και από αυτό το μέτωπο απαιτείται… υπομονή.
Οι τράπεζες προετοιμάζουν ευνοϊκότερα χρηματοδοτικά προγράμματα καθώς τα δάνεια που δίδονται σήμερα με επιτόκιο 7-8% για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αυξάνουν σημαντικά την διάρκεια απόσβεσης της επένδυσης. Όσο για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, θα μπουν πιο ενεργά στο «παιχνίδι» με προγράμματα συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας αλλά παροχή ολοκληρωμένων λύσεων που θα αφορούν από την εγκατάσταση του συστήματος μέχρι και τη χρήση του.
Ήδη στο υπουργείο Περιβάλλοντος δρομολογούν τις απαιτούμενες δράσεις και για την απλοποίηση του γραφειοκρατικού τμήματος των συγκεκριμένων επενδύσεων ώστε οι εγκαταστάσεις τουλάχιστον των μικρών φωτοβολταϊκών να γίνονται με μια απλή δήλωση στον ΔΕΔΔΗΕ και να μην απαιτείται η τρίμηνη υπομονή που προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς.